Τον μεγάλο δάσκαλο και πρωτοπόρο δημιουργό Βασίλη Τσιτσάνη τιμά το «Μουσικό Κουτί» την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, στις 22:00 στην ΕΡΤ1. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τις σπουδαίες ερμηνεύτριες Γιώτα Νέγκα και Μάρθα Φριντζήλα, καθώς και τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη και μοιράζονται ιστορίες και τραγούδια από τη ζωή τού πιο τρυφερού και στιβαρού δημιουργού του ελληνικού τραγουδιού. Στην παρέα έρχεται και ένας ιδιαίτερος τραγουδιστής και μουσικός, ο Βασίλης Κορακάκης που με το μπουζούκι του, μας ταξιδεύει στα τραγούδια που αγάπησε όλη η Ελλάδα!
Η «Συννεφιασμένη Κυριακή», το τραγούδι που έγινε ο εθνικός ύμνος της νεότερης Ελλάδας, η «Αρχόντισσα» το αριστούργημα που γράφτηκε για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και ένα από τα πιο γνωστά λαϊκά τραγούδια χωρισμού το «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα» ακούγονται στο «Μουσικό Κουτί» του Βασίλη Τσιτσάνη και είναι, μόνο, ένα μικρό δείγμα από τα 1500 περίπου τραγούδια που έγραψε ο ιδιοφυής μουσικοσυνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.
«Μπροστά στον Τσιτσάνη και το έργο του νοιώθω δέος» εξομολογείται ο Νίκος Πορτοκάλογλου. «Είναι ο μεγάλος ισορροπιστής μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα. Είναι λόγιος, λαϊκός και πολλά άλλα».
Ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης έγραψε το «Ουζερί Τσιτσάνης», αφού μελέτησε τη ζωή και το έργο του, όσο κανένας άλλος. «Ο Τσιτσάνης κατόρθωνε μέσα από τα τραγούδια του και έκανε τη μελαγχολία ευθυμία. Έγραφε τραγούδια με την προοπτική να ενταχθούν σε ένα γλέντι που ο κόσμος έπρεπε να τραγουδήσει, να χορέψει και να χαλαρώσει. Γι’ αυτόν τον λόγο έγραψε συνειδητά και ορισμένα τραγούδια τα οποία ήταν παιγνιώδη, όπως τα “Καβουράκια”».
«Η πιο έντονη εικόνα που έχω από τα τραγούδια του Τσιτσάνη είναι όταν είμαι στο δημοτικό και παίζει ο μπαμπάς μου μπουζούκι τραγουδώντας το «Κάνε λιγάκι υπομονή»… Από τότε το τραγούδι αυτό κρατάει περίοπτη θέση στα προγράμματά μου»,λέει η Γιώτα Νέγκα που ερμηνεύει με τον δικό της προσωπικό τρόπο το αξεπέραστο «Αντιλαλούνε τα βουνά»!
Η Μάρθα Φριντζήλα που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και αγάπη στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη καθηλώνει με την ερμηνεία της στην ανεπανάληπτη «Σεράχ». «Δεν μπορεί να ισχύσει ένα νέο άγγιγμα στα τραγούδια του Τσιτσάνη γιατί είναι επίκαιρος. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι όταν τραγουδάς, την ίδια στιγμή που είσαι εσύ εκεί, δεν μπορεί να μην είναι εκεί και η Νίνου και ο ίδιος και η Μπέλλου».