Απόψε στις 23:00 το έκτο και τελευταίο επεισόδιο της συναρπαστικής σειράς.
Το ιερό κιβώτιο με επένδυση από χρυσάφι, ο τρόπος κατασκευής του οποίου φανερώθηκε από τον Θεό με όραμα στον Μωυσή είναι γνωστό ως η Κιβωτός της Διαθήκης και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και μυστηριώδη κειμήλια της ιστορίας. Έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις σχετικά με το πού βρισκόταν η Κιβωτός χιλιάδες χρόνια πριν. Είχε άραγε θαφτεί στην Ιερουσαλήμ; Την είχαν πάρει μαζί τους οι Ρωμαίοι; Εξίσου ελάχιστα γνωρίζουμε σχετικά με το πού βρίσκεται τώρα. Αυτό το μυστήριο ανέλυσαν τα πέντε προηγούμενα επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ του Viasat History «Τα μυστικά της Χαμένης Κιβωτού», η οποία έκανε πρεμιέρα στις 15/11 και σήμερα 22/11 προβάλλεται το έκτο και τελευταίο επεισόδιο στις 23:00.
Η δύναμη της Κιβωτού
Σύμφωνα με τη Βίβλο, η Κιβωτός κατασκευάστηκε από τον Μωυσή προκειμένου να φυλαχθούν εκεί οι δύο πέτρινες πλάκες με τις 10 εντολές. Το μήκος της ήταν περίπου 114 εκατοστά, το πλάτος της 68 και το ύψος της επίσης 68. Ήταν φτιαγμένη από ξύλο και καλυμμένη εσωτερικά και εξωτερικά με χρυσό. Στις δύο απέναντι πλευρές κατά μήκος έφερε από δύο χρυσούς κρίκους, από όπου περνούσαν δύο επιχρυσωμένα κοντάρια μεταφοράς. Οι θρύλοι αναφέρουν ότι η μυστική δύναμη της Κιβωτού ήταν τέτοια που μπορούσε να εξολοθρεύσει ολόκληρους στρατούς. Δεν επιτρεπόταν σε κανένα να την αγγίξει και για αυτό την κάλυπταν με δέρμα φώκιας και ένα γαλάζιο ύφασμα. Η Βίβλος αναφέρει επίσης ότι η Κιβωτός προστάτευε όσους πίστευαν στον Θεό και κατέστρεφε όσους τους επιτίθονταν. Η Κιβωτός προστάτευσε τους Ισραηλίτες κατά την περιπλάνηση τους στην έρημο, κατά τη διάβαση του ποταμού Ιορδάνη, ενώ με τη δύναμή της κατέρρευσαν τα τείχη της Ιεριχούς, επιτρέποντας έτσι στους Ισραηλίτες να καταλάβουν την πόλη.
Ήταν όμως δυνατόν ένα κιβώτιο να προκαλεί τέτοιες καταστροφές; Η αρχαιολογική έρευνα αμφιβάλλει και αποδίδει την πτώση των τειχών της Ιεριχούς σε φυσικά αίτια, πιθανόν έναν σεισμό, ο οποίος εκ των υστέρων συνδέθηκε μέσω της κοινής συλλογικής μνήμης με τα βιβλικά γεγονότα. Άλλωστε η Ιεριχώ βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή με έντονη δραστηριότητα, η οποία δίνει έναν μεγάλο σεισμό κάθε αιώνα, με πιο πρόσφατο εκείνον του 1927 που κόστισε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων.
Πού θα μπορούσε να βρισκόταν η Κιβωτός;
Η Κιβωτός της Διαθήκης χάθηκε στην Ιερουσαλήμ. Αρχικά τη μετέφερε εκεί ο Δαβίδ, ο δεύτερος βασιλιάς του Ισραήλ. Ο γιος του, ο Σολομώντας, έχτισε τον πρώτο Ναό για να τη φύλαξή της. Παρέμεινε εκεί μέχρι το 587 π.Χ., όταν οι Βαβυλώνιοι εισέβαλλαν και λεηλάτησαν την πόλη. Τα ίχνη της Κιβωτού χάθηκαν και έκτοτε χιλιάδες θρύλοι διαδόθηκαν για την τύχη της. Ίσως η πιο εύλογη εκδοχή είναι εκείνη που αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας οι ιερείς την έκρυψαν στο σπήλαιο του Σεδεκία ή κάτω από το Όρος του Ναού.
Το 70 π.Χ. οι Ρωμαίοι λεηλάτησαν ξανά την πόλη. Ο πλούτος που βρήκαν εκεί ήταν αρκετός για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Κολοσσαίου. Η εκστρατεία στην Ιερουσαλήμ τιμάται στην αψίδα του Αυτοκράτορα Τίτου στη Ρώμη. Μάλιστα υπάρχει και μια σχετική αναπαράσταση στην αψίδα, με τους Ρωμαίους στρατιώτες να μεταφέρουν τα λάφυρα από τους ναούς της Ιερουσαλήμ. Αν και ι η Κιβωτός δεν διακρίνεται ανάμεσα σε αυτά, ένας αρκετά διαδεδομένος θρύλος αναφέρει ότι το ιερό κιβώτιο μεταφέρθηκε μυστικά στη Βασιλική του Λατεράνου, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς στη συνέχεια. Μια άλλη φήμη αναφέρει ότι η Κιβωτός ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούσαν στο Όρος του Ναού οι Ναΐτες Ιππότες, όταν είχαν καταλάβει την Ιερουσαλήμ. Όταν έχασαν την πόλη το 1187 και μετέφεραν το διοικητικό τους κέντρο στην Άκρα, λέγεται ότι κατάφεραν να μεταφέρουν και την Κιβωτό μέσα από ένα σύστημα υπόγειων σηράγγων. Έπειτα, το 1291, οι Ναΐτες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε μέχρι σήμερα αν είχαν πάρει μαζί τους την Κιβωτό ή αν τελικά έμεινε στα άγνωστες ακόμα (αν όντως υπήρξαν) σήραγγες στην Άκρα.
Έχουν διατυπωθεί πολλοί μύθοι και εικασίες σχετικά με την τύχη της Κιβωτού. Είχαμε τη χαρά να τις γνωρίσουμε στα 6 επεισόδια της σειρά «Τα μυστικά της Χαμένης Κιβωτού» η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Όσοι δεν πρόλαβαν να την παρακολουθήσουν θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν με τα διπλά επεισόδια που θα προβληθούν σε επανάληψη, αρχίζοντας από το Σάββατο 27/11 στις 19:50 και την Κυριακή 28/11 στις 23:00 στο Viasat History.