Σαββατοκύριακο 15 και16 Νοεμβρίου με «Kitchen Lab» και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει! O αγαπημένος μας σεφ και παρουσιαστής μας λέει την πιο νόστιμη καλησπέρα! Ένα ξεχωριστό επεισόδιο Kitchen Lab στις 16:40 παραδίδει ο Άκης Πετρετζίκης αύριο Σάββατο 15 Νοεμβρίου, αφού μας ταξιδεύει με ένα μενού που ενώνει γεύσεις από όλον τον κόσμο. Συνδυάζοντας κουζίνες, τεχνικές και πολιτισμούς, δημιουργεί πιάτα με comfort χαρακτήρα, σπιτική ζεστασιά και παιχνιδιάρικη διάθεση, από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μεσόγειο και την Ανατολή.
Το σαββατιάτικο μενού ξεκινά με ορεκτικό πιροσκί με πατάτα, ένα χρυσαφένιο σνακ με ρωσικές ρίζες, αφράτη ζύμη και βελούδινη γέμιση που λιώνει στο στόμα. Κόβει και βράζει τις πατάτες, κρατώντας λίγο από το νερό τους για τη ζύμη. Στη συνέχεια, ανακατεύει στον κάδο του μίξερ νερό, μαγιά και ζάχαρη, προσθέτει αλεύρι, αλάτι και ελαιόλαδο και ζυμώνει ώσπου η ζύμη να γίνει ελαστική. Την αφήνει να φουσκώσει και στο μεταξύ ετοιμάζει τη γέμιση, σοτάροντας κρεμμύδι και πιπεριά, προσθέτοντας τις πατάτες, κόλιανδρο, πιπέρι και ελαιόλαδο και λιώνοντας το μείγμα με ένα πιρούνι. Μόλις κρυώσει, προσθέτει άνηθο και μαϊντανό. Ανοίγει τη ζύμη σε μικρά κομμάτια, τα γεμίζει με το μείγμα, κλείνει, και τηγανίζει τα πιροσκί σε μέτρια φωτιά ώσπου να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Τα σερβίρει ζεστά, τραγανά, με λίγη ρίγανη, προσφέροντας ένα street food που γίνεται στο σπίτι πολύ απλά!
Για κυρίως γεύμα, ο αγαπημένος μας σεφ φτιάχνει νιόκι με σάλτσα γιαουρτιού, σπανάκι και κατσικίσιο τυρί, ένα πιάτο που παντρεύει ιταλική τεχνική με ελληνικά υλικά. Σοτάρει τα νιόκι σε τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο και δεντρολίβανο, μέχρι να πάρουν χρώμα. Κατόπιν, προσθέτει ντοματίνια, σπανάκι και αλατοπιπερώνει. Ρίχνει λίγο νερό, ανακατεύει με γιαούρτι και προσθέτει κομμάτια κατσικίσιου τυριού που λιώνουν απαλά, δημιουργώντας μια κρεμώδη σάλτσα με δροσερό χαρακτήρα. Σερβίρει με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο, παραδίδοντας πιάτο ανάλαφρο, γεμάτο άρωμα, διεθνείς πινελιές και comfort χαρακτήρα.
Για επιδόρπιο, ο Άκης ετοιμάζει τραγανά τουλουμπάκια, ένα γλυκό που φέρνει την παράδοση της Ανατολής στο σπίτι σας. Ξεκινά με το σιρόπι, βράζοντας νερό, ζάχαρη, λεμόνι και γλυκόζη. Για τα τουλουμπάκια, βράζει νερό με ηλιέλαιο, ζάχαρη και αλάτι, προσθέτει αλεύρι και ανακατεύει ώσπου να σχηματιστεί ένα σφιχτό ζυμάρι. Ρίχνει βούτυρο, στη συνέχεια αυγά, βανιλίνες και κορν φλάουρ και ανακατεύει μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Τοποθετεί τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, κόβει μικρά τουλουμπάκια κατευθείαν μέσα σε κατσαρόλα με λάδι και τηγανίζει μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Μόλις βγουν από το τηγάνι, τα βουτά στο κρύο σιρόπι, τα στραγγίζει και τα σερβίρει λαχταριστά, με τραγανή επιφάνεια και γλυκό, σιροπιαστό εσωτερικό που σπάει και ξεχειλίζει σε κάθε μπουκιά.
Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα Kitchen Lab στις 16:40 με ένα μενού γεμάτο μεσογειακή αύρα, αρώματα σπιτικά και γεύσεις που φέρνουν τη θαλπωρή του σπιτιού στο τραπέζι. Ο Άκης χρησιμοποιεί απλά υλικά, δυνατά αρώματα και ιδέες που αναδεικνύουν την ουσία της μεσογειακής κουζίνας, παρουσιάζοντας συνταγές που θα κάνουν να μοσχοβολήσει ο τόπος.
Ξεκινά με μια ελιόπιτα με φέτα, μια συνταγή απλή, γρήγορη και απίστευτα νόστιμη. Σε ένα μπολ ενώνει μπίρα, γάλα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και προσθέτει δύο είδη αλευριού, ένα που φουσκώνει μόνο του και ένα ολικής, μαζί με γραβιέρα, μπέικιν και ελιές. Ανακατεύει καλά, ρίχνει κομμάτια φέτας και ρίγανη και απλώνει το μείγμα σε ταψί λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι. Ψήνει μέχρι να ροδίσει η πίτα και να αποκτήσει τραγανή κρούστα και μαλακό εσωτερικό και τη σερβίρει σε κομμάτια πάνω σε ξύλο σερβιρίσματος, συνδυάζοντας την αλμύρα της ελιάς με τη φρεσκάδα του ελαιόλαδου, σε ένα απόλυτα ελληνικό και comfort αποτέλεσμα γεύσης.
Για κυρίως πιάτο, ο αγαπημένος μας σεφ φτιάχνει γιαπράκια, τα λαχανοντολμαδάκια που κρύβουν μέσα τους όλη τη νοστιμιά της παράδοσης. Αρχικά, αφαιρεί τη ρίζα από το λάχανο, το βράζει και ξεχωρίζει τα φύλλα του ένα-ένα. Για τη γέμιση, τρίβει κρεμμύδι, προσθέτει ρύζι, κιμά, κύμινο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύει καλά. Απλώνει φύλλα λάχανου στην κατσαρόλα και αρχίζει να τυλίγει σταδιακά τα γιαπράκια. Τα τοποθετεί προσεκτικά, καλύπτει με επιπλέον φύλλα και προσθέτει νερό, κύβο, ελαιόλαδο και ξινό. Τοποθετεί ένα πιάτο ανάποδα για να κρατήσει τα γιαπράκια στη θέση τους, σιγοβράζει μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρει με γιαούρτι, φέτες λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ένα πιάτο που γεμίζει το σπίτι με αρώματα παράδοσης.
Για επιδόρπιο, ο Άκης ετοιμάζει soft cookies σοκολάτας, αφράτα, μαλακά μπισκότα που λιώνουν στο στόμα. Πρώτα, ζεσταίνει βούτυρο με κουβερτούρα, ενώ παράλληλα, στον κάδο του μίξερ χτυπά αυγά, ζάχαρη και βανίλια. Ενώνει τα δύο μείγματα, προσθέτει αλεύρι, κακάο, μπέικιν, αλάτι, καρύδια και επιπλέον κομμάτια σοκολάτας και αφήνει το μείγμα να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο. Πλάθει μπισκότα, τα ψήνει μέχρι να ραγίσει η επιφάνειά τους και τα σερβίρει μαλακά και σοκολατένια, προσφέροντας ένα γλυκό που μας κάνει να ανακαλούμε όλες τις παιδικές μας αναμνήσεις.
Δείτε το trailer εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=nLYbEvuBTZg
«Kitchen Lab», κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 16:40
